Sain Ainolta haasteen kertoa käsityökokemuksiani ja tässäpä näitä nyt sitten on...

 

1. Varhaisin käsityökokemuksesi?

Hmm..Nyt en osaa määrittää "sitä ensimmäistä". Meillä on aina tehty paljon käsin ja ommeltu. Pappa oli räätäli ja äitini on ompelija. Isä toimi leikkaajana ompelimossa.  Ensimmäisen luokan esiliina muistuu mieleeni koulussa tehdyistä ekana.

2. Koulun käsityötunnit - piinaa vai ilo?

Kyllä olen aina tykännyt tehdä käsitöitä.. tosin puutyötunnit olivat ala-asteella aivan järkyttäviä. Ainut työkalu kaikilla kokoon katsomatta oli pokasaha ja sitä opettajan vihaa, jos ei onnistunut sahaamaan suoraan. Ei ihme, että puutöitä ei tehnyt mieli koulussa opetella. Valinnaisaineena yläasteella oli siis tekstiilityö ja paljon ompelinkin itselleni vaatteita.

Kun sitten päätin käydä Käsi- ja taideteollisen, koko käsityömaailman unelmat toteutuivat. Parempaa paikkaa niiden toteutukselle en voisi kuvitella. Eli tuon koulun tunnit olivat kyllä se ilo. Muistan vieläkin, kun olin niin innostunut, että toisista poiketen menin kouluun aina ennen seitsemää aamulla, kuinka talonmies totesi välillä että voisin kyllä käydä kouluni siihen aikaan kuin kaikki muutkin normaalit ihmiset :)

Käsi- ja taideteollisessa opiskelin pääaineena huonekalupuusepän opinnot, mutta koska paikka oli niin mahtava, pääsi siellä kokeilemaan myös kankaan kudontaa, parkkinahkatöitä, silkkimaalausta, keramiikkaa ja vaikka mitä muuta. Koulun kävin Tammelassa ja kaksi opettajaa sieltä ovat kyllä ansainneet halauksen ja kiitokset.. joten kiitos Sirpa ja Tapio!

3. Käsitöittesi kirjo - mitä teet?

Tällä hetkellä erittäin vaikean astman ja allergioiden vuoksi tekeminen on kovin rajattua. Nukkekotiharrastus on vienyt voiton kaikesta muusta. Työt ovat pieniä, eivätkä sen vuoksi rasita niin paljon. Tykkään erityisesti puutöistä, kirjonnasta ja virkkaamisesta, mutta nukkekotiharrastuksen myötä olen opetellet kaikenlaista hauskaa ja uutta, jopa neulomista!

4. Pahin käsityömoka?

No näitä kyllä on.. on päiviä jolloin ei kannattaisi mitään edes yrittää tehdä. Ja ehkä joskus kannattaisi käyttää kaavoja tai vaikka nuppineuloja eikä aina mennä vihellellä siitä vaan :D

5. Mieluisin käsityömuotosi?

Puun työstö ja ompelu.

6. Idolisi käsityöalalla?

Se taitaa olla jo edesmennyt pappani.. hän kun osasi tehdä ihan mitä vaan.

7. Lempikäsityösi kautta aikain?

Luulenpa että se on tuollainen suurensuuri tammilipasto, jonka olen tehnyt.

8. Mitä haluaisin vielä joskus toteuttaa käsityömaailmassa?

Oi.. vaikka mitä.. usein haaveilen kaikenlaisesta, mitä olisi kiva tehdä.. tämä astman pahus kun ei vaan anna myöden, enkä pysty.. mutta siis haluaisin oppia tiffanytöitä, tehdä oikein kunnon vanhanajan nallen, huovuttaa vaikka mitä, opetella keramiikkaa, takoa, puhaltaa lasia, tehdä vielä joskus itse ihan oikeita huonekaluja..

9. Työn alla juuri nyt?

Työn alla on nyt nukkekoti Välitalo, joka etenee pikku pikku askelin. Sen sivussa toteutan sitten aina joitakin pikkuhuonekaluja.. nyt on menossa takkojen valmistus.

10. To do-listalla…?

Voi, se onkin aikamoinen lista.. korkea itse tehty pitsihuvila-nukkekoti, 1:24 talo, arabian muumi-hahmoille koti ja lukematon määrä kaikkea pientä nukkekotitavaraa joiden ideoita pulpahtelee tuon tuostakin…

 

Minulta tämä lähtee eteenpäin Eijalle.

Ja jottei vallan kuvatonta olisi niin tässä kuvaa joulukalenteripaketeista jotka lähtivät Lotelle. Ajoissa ollaan.. mutta kalenterista sovittiin jo keväällä joten olihan sitä aikaakin tehdä :)