Minulta on pyydetty yhteenvetoa työkaluista, joita käytän nukkekotirakentelussa.

Tässä joitain esimerkkejä.

Kaikkein paras työkalu on lehtisaha. Minulla on Delta merkkinen, joka on osoittautunut hyväksi. Ihan halpaa lehtisahaa ei kannata hankkiakaan, sillä tiedän kokemuksesta, että sellaisella ei tee yhtään mitään. Kunnollista jälkeä on mahdoton saada aikaiseksi ja koko innostus hommaan voi lopahtaa siihen. Tärkeää sahaa valitessa on, että sahan terä on pikakiinnityksellä oleva. Tällöin helpottaa/nopeuttaa kun työstettävänä on osia, joissa on paljon reikäleikkauksia.

Esim. tässä tuolissa on tosi paljon näitä pieniä sahattavia osia ja juuri näissä tällaisissa an apua siitä huomattavasti, kun terä on pikakiinnityksellä.
morsiustuoli.JPG

Kuva lehtisahasta:
644730.jpg

Tässä kurssikuvassa näkyy kaksi saman merkkistä, mutta eri mallista lehtisahaa.
465465.jpg
Kun sahaan oikein pieniä osia. Ajan ensin pohjalle vanerin, jonka kiinnitän puristimella sahan pöytään.

Käsipora on tosi hyvä, kun poraa pienenpieniä reikiä huonekaluihin. Esim.saranoinnin huonekalujen oviin voi tehdä poraamalla pienen reiän oveen ja karmiin, jolloin saranan virkaa tekee naula. Tällainen vaatii aika tarkkaa poraamista, jolloin sähkökäyttöiset koneet ovat turhan hätäisiä. Tällä käsipelillä saa pienet reiät mutkattomasti tehtyä.
644746.jpg

Ja tässä kuva poran toiminnasta:
465470.jpg

Tällä tekniikalla tehty saranointi.
lipasto2.JPG

Pienoissorvi Proxxon on myös mahdottoman kiva laite. Näissä kuvissa tein höyläpenkkiin nuo sorvatut osat.
465474.jpg

465475.jpg

465473.jpg

465501.jpg

Proxxonin pienoissirkkeli on taasen kätevä, kun ajaa suoria osia, esim hyllyjä, listoja jne.
449829.jpg

449828.jpg

Isoa sorvia en omista itse, olen käyttänyt vain kursseilla, mutta kellä on mahdollisuus päästä käyttämään, niin siinä sitten valmistuu vaikka kaakeliuuneja, pystymuureja tai vaikkapa saunan padan ja kiukaan saa näin kätevästi.

432670.jpg

457377.jpg

Vannesaha on myös kätevä, mutta itse käytän sitä nykyisin tosi harvoin, koska tuo lehtisaha tosiaankin on niin kiva, että sillä saa nekin sahaukset tehtyä ja vielä erittäin hienolla sahausjäljellä.
IMG_1247.JPG

Jiirisaha on ihan ehdoton katto/jalkalistojen ja taulunkehysten sahaamisessa.
Sekä muiden suorakulmaan tarvittavien keppien katkomisessa, jos ei sähkökäyttöisiä sahoja ole käsillä.

IMG_2005.JPG

kangaspuut_.JPG

Pistosaha on paras apu nukkekodin ikkunoiden rei'ittämiseen. Tästä ei kyllä nyt löytynyt mistään kuvaa.


Huonekalujen valmistamisessa helpottavia välineitä on paljon, mutta tässä muutamia, jotka ovat halpoja ja helppoja toteuttaa.

Pienet nipsupurisitimet ovat käteviä.. oikein muunlaisia puristimia en käytäkään. Joissakin kohdin saman asian ajaa pyykkipojat tai vaikkapa kumilenkku.
633077.jpg

sohva1.JPG

kori1%20%283%29.JPG

Suorakulmaan liimatut rimat pahvin reunoissa.
Hyvä liimauspaikka, jolloin saumasta tulee automaattisesti suorakulma.

343102.jpg

Viilat ovat reunojen viimeistelyssä paremmat kuin pala santapaperia. Koska viila on kova, se ei myötäile kuten santapaperi käsissä, vaan jäljestä tulee siisti. Myös kynsiviila (ihan sellainen santapaperimalli) on hyvä!

644810.jpg

Pienelle pahville/vanerille liimattu santapaperiarkki on oiva apu, kun hiotaan esim. tuolin jalkoja samalle tasolle, tai suoristetaan sahausjälkiä.

tuoliprojekti.JPG

Pinsetit ja piikki ovat myös käteviä. Aina ennen kuin teen mihinkään mitään reikiä, teen ensin piikillä alkureiän. Tosin käytän naskalia, se kun on jäänyt nahkatöistä. Pinseteillä on hyvä pitää pieniä nauloja ym. paikoillaan.
laukku_kesken.JPG

Kirurginveitsi tai mattoveistsi käy pienien balsa- ja pahvimallineiden leikaamiseen.
kellopohjat.JPG

kellot1.JPG


Proxxonin, Dremelin ym. pienoistyökaluja voi kysellä Esalta ja muutenkin, jos vaikka neuvoakin tarvitsette, niin Esalle meiliä. Sähköpostiosoite löytyy yrityksen sivuilta.

If you need instructions of these machines also in english, please send me e-mail.